Skrbno skrbite za nohte na nogah, da se vam ne pojavi vraščen noht

Pravijo, da vraščen noht zelo boli, zato ne bo odveč, če si preberete navodila, kako skrbeti za nohte na nogah, da ne pride do te ne ljube situacije:

  • Ko si strižete nohte, si jih vedno stržete ravno in ne preveč globoko, prekratko, raje si pustite malo daljše,
  • negujte nohte vsak teden, tako boste poskrbeli, da bodo nohti vedno zdravi,
  • noge si umivajte redno z milom, včasih pa si naredite tudi kopel za noge,
  • poskrbite za to, da nosite čiste nogavice, če je le možno tudi bombažne,
  • veliko boste naredili, če bo vaša obutev pravilno velika, da ne bo tesna, tudi čevlji na špico ali pa z peto niso ravno dobri,
  • vraščen noht boste preprečili tudi, če boste stopala in nohte redno mazali z negovalno kremo.

Če boste pozorni na vse te stvari, potem vraščen noht ne bo imel toliko možnosti, da se vam pojavi. Raje negujte nohte, ker vam vraščen noht res lahko zakomplicira stvari, lahko vas onesposobi, ker boste potrebovali zdravniško pomoč in mogoče boste mogli par dni ostati zaradi njega celo doma.

Pri sebi opažam, da starejša kot sem, bolj moram paziti na nohte na nogah, ko sem bila mlajša, sploh nisem poznala, kaj pomenita besedi vraščen noht, danes to že vem, ker sem enkrat bila prehitra pri rezanju nohta na palcu in sem skoraj postrigla tako, da bi lahko povzročila vraščen noht. To mi je bila šola, uspela sem rešiti situacijo, čeprav sem že čutila majhno bolečino in že ta mi je bila čisto dovolj, da sedaj nohten na nogah strižem pazljivo in si vedno vzamem dovolj časa, kasneje tudi za nego celotnih stopal. 

Skrbno skrbite za vaše nohte, da vam kot starejšim ne bo žal, vraščen noht resnično boli in nihče si ga ne želi, rešitev pa je, da nohte negujete vsak teden in skrbite za pravilno obutev.