Kako najlaže očistiti ležišče?

Kako se lotiti čiščenja vzmetnic, oblazinjenega pohištva in preprog? Pri tem vam lahko pomaga alkohol – natančneje vodka. Če ste čiščenje ležišča v preteklosti zaupali čistilnemu servisu, ste verjetno ugotovili, da je ta »šport« kar drag. Če želite prihraniti, vam svetujemo naslednji recept. V stekleničko, ki ima razpršilec, nalijte nekaj vodke – pazite, da nima dodanega okusa. Če uporabljate klasična čistilna razpršila, vam je verjetno že postalo jasno, da pravzaprav ničesar ne očistijo, temveč samo prekrijejo neprijetne vonjave. Alkohol je tisti, ki bo ubil bakterije, ki so vir smrdečega vonja. Poleg tega tudi razkužuje. Lahko izberete najcenejšo vodko, to sploh ni pomembno. Ko jo zlijete v stekleničko, z njo razpršite slečeno ležišče. Bodite pazljivi, da ga ne prepojite z vodko, saj se v tem primeru ne bo nikdar več osušilo. Ostanite zmerni. Po končanem opravilu počakajte, da se posuši na zraku. Nato čez napnite rjuho in preostanek posteljnine.

Ležišče je velikokrat tudi tarča pršic. Odličen način, kako se znebiti teh nadlog, ki velike težave povzročajo predvsem alergikom, je uporaba esencialnih olj. Pršic je povsod »za izvoz«. So stalne prebivalke posteljnine, preprog, pohištva in zaves. Eterični olji evkaliptusa in klinčkov odlično delujeta proti njim. Tudi v tem primeru boste potrebovali enak razpršilnik. V njem zmešajte liter vode in dvajset kapljic izbranega esencialnega olja. S to mešanico škropite oblazinjene dele pohištva. Pri čiščenju preprog se poslužujte presejane sode bikarbone z dodatkom desetih kapljic esencialnega olja. Ko zmes potresete po tepihu, pustite delovati trideset minut ter odstranite s sesalcem.

Vaše ležišče pa tudi ostali deli pohištva vam bodo izjemno hvaležni, če jih boste čistili z domačimi, neagresivnimi sredstvi. Tako bodo resnično čisti in vam bodo še dolgo časa služili, vi pa boste prihranili, saj vam jih ne bo treba menjati vsakih nekaj let. Hvaležna vam bosta torej tako vaše zdravje kot denarnica.