Različna cena elektrike vpliva na končni mesečni obračun za električno energijo

Cena elektrike med potrošniki sproži ogromno vprašanj in dilem. To pa zato, ker je mesečni obračun za električno energijo eden izmed tistih, kateremu številna gospodinjstva namenijo največ svojega letnega proračuna. Posledično temu je zmanjšanje računa za elektriko njihov prioritetni cilj.

A je potrebno vedeti, da na mesečne stroške za električno energijo ne vpliva le cena elektrike, ampak tudi drugi pomembni dejavniki, kot so velikost stanovanja, število članov, število in vrsta električnih naprav in seveda varčnost potrošnikov. Dejstvo je, da lahko s svojimi navadami bistveno pripomoremo k nižjim stroškom za električno energijo.

Različne tarife imajo različno ceno elektrike

Verjetno se sprašujete, zakaj nekatere gospodinje perejo perilo le v nočnem času. Glavni razlog za to je, ker je cena elektrike v času od 22.00 do 6.00. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih nižja, in ji pravimo mala tarifa. Velika tarifa pa se obračunava v preostalem delu dneva, oziroma pri tistih odjemalcih, ki nimajo števca s prilagajanjem časovnega zamika.

Tretja možnost je enotna tarifa, ki se obračunava vsak dan v tednu 24 ur na dan. Ta se obračunava pri tistih odjemalcih, ki imajo zgolj enotarifni števec, ali pa se sami odločijo za to možnost.

Zamenjava dobavitelja električne energije je brezplačna in preprosta

Dobavitelja električne energije lahko kadarkoli zamenjate, če vam cena elektrike pri trenutnem dobavitelju ne odgovarja. To velja za enostanovanjske objekte kot tudi večstanovanjske objekte, v katerih lahko vsako posamezno gospodinjstvo izbere svojega dobavitelja. Za potrošnike je pomemben podatek, da je zamenjava popolnoma brezplačna, hitra in enostavna.

Ker je ponudba različnih dobaviteljev danes zelo pestra, je pomembno, da pred izbiro temeljito preverite njihovo ponudbo. Če vam izbrani ponudnik ne ponuja nekih posebnih ugodnosti, potem je dobro vedeti, da se obračun med različnimi dobavitelji razlikuje zgolj v eni postavki – to je cena elektrike.